Friesland Nederland

Vakantie in provincie Friesland

 • Zoek op bestemming

 • Facebooktwitterpinterest

  kaart friesland

  😎 Friesland bestaat uit:

  een waddenkust, terpenland, een bebost gebied “De Friese Wouden” en de alom bekende Friese Meren. In deze regio’s liggen de Elfsteden, waaronder de Noordelijkste Elfstedenstad Dokkum.
  De Friese Wadden
  Het waddengebied in Noordoost Friesland biedt een uitgestrekt pallet aan mogelijkheden. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele unieke natuurgebieden zoals het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Noord-Friesland Buitendijks of het Nationaal Park Lauwersmeer, of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

  Terpenland
  We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd waarin zeedijken nog niet aangelegd waren en terpen de dorpen beschermden tegen het water. De Terpenroute is onderdeel van Unesco Werelderfgoed en voert langs plekken waar eeuwenlang het water over de vlaktes stroomde. In dorpjes als Ginnum, Reitsum, Lichtaard, Waaxens, Brantgum, Jannum en Kettingwier kom je bijzondere kerken, molens en staten tegen.

  De Friese Wouden
  De Friese Wouden is een regio die wordt getypeerd door boomwallen en elzensingels. Het gebied heeft een rijk verleden. Liefhebbers van natuur en cultuurhistorie kunnen hier hun hart ophalen. Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden ligt midden in het gebied en is erg geschikt voor fiets- en wandelliefhebbers. Ben je een tuinliefhebber? De regio beschikt over vele Roodbaardtuinen. Bezoek daarnaast ook het (nog) onontdekte Bûtenfjild met een electronic only vaarroute.

  De Friese Meren
  Houd je van water? Laat je dan verrassen door het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Dit merengebied met als centraal punt Earnewâld (Eernewoude) is uitermate geschikt om te verkennen per boot. Toch liever een combinatie van de Friese Meren en de Friese Wouden? Bezoek dan de gebieden Bergumermeer of De Leyen.

  De Elfstedentocht
  De Elfstedentocht op de schaats is de eerste en daarmee de oudste tocht langs de elf steden van Fryslân. Tot op heden zijn er vijftien tochten georganiseerd, waarvan de tot nu toe laatste in 1997. Elk jaar wordt de tocht door het bestuur en andere medewerkers volledig (op papier) georganiseerd. De daadwerkelijke uitvoering is afhankelijk van het weer. Bij de eerste vorst raken de rayonhoofden alweer in de stemming en begint iedereen weer te dromen van de tocht der tochten.

  Skûtsjesilen
  De grote strijd bij het SKS skûtsjesilen gaat om het SKS kampioenschap. Dat gaat naar de skûtsjeschipper die zo weinig mogelijk punten heeft bijeen gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na de serie van elf wedstrijden. Van het puntentotaal wordt de slechtste wedstrijd afgetrokken. Strafpunten als gevolg van een protest, mogen niet meer als slechtste resultaat worden beschouwd, dus tellen altijd mee voor het klassement.

  friesland

  klik voor vergroten

  friesland

  klik voor vergroten

  friesland

  klik voor vergroten

  Bezienswaardigheden:

  • Leeuwarden
   Deze gezellige stad is een van de steden die tijdens de beroemde Elfstedentocht wordt aangedaan. De grachten hebben veel gezellige horecagelegenheden die zich bevinden in kelders aan het water. Sommige hebben daardoor zelfs een knus terras direct in de gracht aan het water. Dat Leeuwarden vroeger een welvarende stad was, is nog altijd terug te zien aan de prachtige historische pakhuizen en gebouwen zoals het stadhuis, Paleis van Justitie, St. Bonifatiuskerk, Kanselarij, de Waag van Leeuwarden en de Oldehove.
  • Sneek
   Hèt symbool van de stad Sneek is de niet te missen Waterpoort aan de Stadsgracht. De twee spitse achthoekige torens staan ieder aan een zijde van de nostalgische brug. Het gebouw huisvest een poortwachterswoning, die samen met de meerdere malen verbouwde brug dateert uit 1785. Het Sneekermeer en de historische binnenstad trekken jaarlijks vele bezoekers.
  • Friese Ballonfeestenn
   In Joure gaan op het jaarlijkse ballonnenfestijn ongeveer 35 luchtballonnen de lucht in. Er is op die dag veel gezelligheid rondom dit gebeuren te vinden aan de Nutsbaan. Vaak doen er ook buitenlandse luchtballonnen mee om hun land tijdens dit evenement te vertegenwoordigen. De plaats Joure staat hiermee ook wel bekend als ‘Balloon City’.
  • Afsluitdijk
   Deze voor Nederland belangrijke dijk verbindt Friesland met Noord-Holland. Door middel van deze 32 kilometer lange waterkering/verkeersweg wordt het IJsselmeer gescheiden van de Waddenzee. De dijk moet het land en de landbouw beschermen tegen overstromingen. In 1982 is er ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Afsluitdijk een monument geplaatst welke een steenzetter belichaamd zoals die vanaf 1927 werkte aan deze dijk. Ook staat er een standbeeld van de oprichter Cornelis Lely.
  • Waddeneilanden
   In het noorden van Nederland aan de Noordzee liggen de Waddeneilanden met ieder hun eigen naam; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Er zijn nog een aantal zeer kleine eilandjes, maar die zijn niet bewoond. Het water tussen de eilanden en het vaste land van Nederland noemt men de Waddenzee. Op het grootste eiland Texel zijn een paar leuke bezienswaardigheden. Zo vindt je er het Luchtvaart & Oorlogsmuseum, zeehondenopvangcentrum Ecomare, de vuurtoren Eierland en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Met de veerdienst is het mogelijk om een uitstapje te maken naar Den Helder.
   ZIE ONS BLOG OVER SCHIERMONNIKOOG
   ZIE ONS BLOG OVER TERSCHELLING
  • Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
   In de Friese plaats Franeker is het oudste planetarium ter wereld te vinden. In de woning van Eisinga werd tussen 1774 en 1781 een schaalmodel van ons zonnestelsel in zijn woonkamer gebouwd. Tegenwoordig is deze woning een zeer interessant museum waar men meer te weten kan komen over hemellichamen en planeten.

  Directe links

  naar locaties in Friesland.

  logo booking

  Belvilla

  Luxe logeren bij de boer!

  hotel Vrouwe van Stavoren

  logo Acsi

  96 gidsen/kaarten
  reisgidsen

  friesland

  klik voor vergroten

  friesland

  klik voor vergroten

  friesland

  klik voor vergroten

  samen op vakantie

  Met het hele gezin op stap, of met vrienden een prachtig onbezorgd weekend met alle faciliteiten dan is een vakantiepark de oplossing.

  Vakantieparken in Friesland

  Voor meer vakantieparken in Nederland klik HIER.

  Bijzondere overnachtingen:

  Watervilla De Blauwe Reiger


  In een wonderschoon natuurgebied in Friesland bevindt zich Watervilla de Roerdomp. Deze luxe vakantievilla is alleen per boot te bereiken en is geschikt voor zes personen.
  Watervilla de Roerdomp
  De ark heeft rondom glas van vloer tot plafond, waardoor de vergezichten fenomenaal zijn. Zover het oog reikt is natuur te zien.

  watertorenhotel Nes


  Het Friese plaatsje Nes is te herkennen aan de markante toren die boven alles uitsteekt. Met een hoogte van 41 meter is deze voormalige watertoren aan alle kanten goed te zien. Je kunt je dus voorstellen dat als je hier slaapt je een prachtig uitzicht over het dorp en de omgeving hebt.
  Watertorenhotel Nes
  De watertoren is in het jaar 1957 in Friesland gebouwd • (Visited 114 times, 1 visits today)
  😎 DEEL dit bericht met uw Social Media.Facebooktwitterpinterest

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Powered by: Wordpress