Ga naar de inhoud

kaart friesland

😎 Friesland bestaat uit:

een waddenkust, terpenland, een bebost gebied “De Friese Wouden” en de alom bekende Friese Meren. In deze regio’s liggen de Elfsteden, waaronder de Noordelijkste Elfstedenstad Dokkum.
De Friese Wadden
Het waddengebied in Noordoost Friesland biedt een uitgestrekt pallet aan mogelijkheden. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele unieke natuurgebieden zoals het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Noord-Friesland Buitendijks of het Nationaal Park Lauwersmeer, of kijk op de museumpagina voor omliggende musea.

Terpenland
We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd waarin zeedijken nog niet aangelegd waren en terpen de dorpen beschermden tegen het water. De Terpenroute is onderdeel van Unesco Werelderfgoed en voert langs plekken waar eeuwenlang het water over de vlaktes stroomde. In dorpjes als Ginnum, Reitsum, Lichtaard, Waaxens, Brantgum, Jannum en Kettingwier kom je bijzondere kerken, molens en staten tegen.
De Friese Wouden
De Friese Wouden is een regio die wordt getypeerd door boomwallen en elzensingels. Het gebied heeft een rijk verleden. Liefhebbers van natuur en cultuurhistorie kunnen hier hun hart ophalen. Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden ligt midden in het gebied en is erg geschikt voor fiets- en wandelliefhebbers. Ben je een tuinliefhebber? De regio beschikt over vele Roodbaardtuinen. Bezoek daarnaast ook het (nog) onontdekte Bûtenfjild met een electronic only vaarroute.
De Friese Meren
Houd je van water? Laat je dan verrassen door het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Dit merengebied met als centraal punt Earnewâld (Eernewoude) is uitermate geschikt om te verkennen per boot. Toch liever een combinatie van de Friese Meren en de Friese Wouden? Bezoek dan de gebieden Bergumermeer of De Leyen.
De Elfstedentocht
De Elfstedentocht op de schaats is de eerste en daarmee de oudste tocht langs de elf steden van Fryslân. Tot op heden zijn er vijftien tochten georganiseerd, waarvan de tot nu toe laatste in 1997. Elk jaar wordt de tocht door het bestuur en andere medewerkers volledig (op papier) georganiseerd. De daadwerkelijke uitvoering is afhankelijk van het weer. Bij de eerste vorst raken de rayonhoofden alweer in de stemming en begint iedereen weer te dromen van de tocht der tochten.
Skûtsjesilen
De grote strijd bij het SKS skûtsjesilen gaat om het SKS kampioenschap. Dat gaat naar de skûtsjeschipper die zo weinig mogelijk punten heeft bijeen gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na de serie van elf wedstrijden. Van het puntentotaal wordt de slechtste wedstrijd afgetrokken. Strafpunten als gevolg van een protest, mogen niet meer als slechtste resultaat worden beschouwd, dus tellen altijd mee voor het klassement.

Bezienswaardigheden:

 • Leeuwarden
  Deze gezellige stad is een van de steden die tijdens de beroemde Elfstedentocht wordt aangedaan. De grachten hebben veel gezellige horecagelegenheden die zich bevinden in kelders aan het water. Sommige hebben daardoor zelfs een knus terras direct in de gracht aan het water. Dat Leeuwarden vroeger een welvarende stad was, is nog altijd terug te zien aan de prachtige historische pakhuizen en gebouwen zoals het stadhuis, Paleis van Justitie, St. Bonifatiuskerk, Kanselarij, de Waag van Leeuwarden en de Oldehove.
 • Sneek
  Hèt symbool van de stad Sneek is de niet te missen Waterpoort aan de Stadsgracht. De twee spitse achthoekige torens staan ieder aan een zijde van de nostalgische brug. Het gebouw huisvest een poortwachterswoning, die samen met de meerdere malen verbouwde brug dateert uit 1785. Het Sneekermeer en de historische binnenstad trekken jaarlijks vele bezoekers.
 • Friese Ballonfeesten
  In Joure gaan op het jaarlijkse ballonnenfestijn ongeveer 35 luchtballonnen de lucht in. Er is op die dag veel gezelligheid rondom dit gebeuren te vinden aan de Nutsbaan. Vaak doen er ook buitenlandse luchtballonnen mee om hun land tijdens dit evenement te vertegenwoordigen. De plaats Joure staat hiermee ook wel bekend als ‘Balloon City’.
 • Afsluitdijk
  Deze voor Nederland belangrijke dijk verbindt Friesland met Noord-Holland. Door middel van deze 32 kilometer lange waterkering/verkeersweg wordt het IJsselmeer gescheiden van de Waddenzee. De dijk moet het land en de landbouw beschermen tegen overstromingen. In 1982 is er ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Afsluitdijk een monument geplaatst welke een steenzetter belichaamd zoals die vanaf 1927 werkte aan deze dijk. Ook staat er een standbeeld van de oprichter Cornelis Lely.
 • Waddeneilanden
  In het noorden van Nederland aan de Noordzee liggen de Waddeneilanden met ieder hun eigen naam; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Er zijn nog een aantal zeer kleine eilandjes, maar die zijn niet bewoond. Het water tussen de eilanden en het vaste land van Nederland noemt men de Waddenzee. Op het grootste eiland Texel zijn een paar leuke bezienswaardigheden. Zo vindt je er het Luchtvaart & Oorlogsmuseum, zeehondenopvangcentrum Ecomare, de vuurtoren Eierland en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Met de veerdienst is het mogelijk om een uitstapje te maken naar Den Helder.
  ZIE ONS BLOG OVER SCHIERMONNIKOOG
  ZIE ONS BLOG OVER TERSCHELLING
 • Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
  In de Friese plaats Franeker is het oudste planetarium ter wereld te vinden. In de woning van Eisinga werd tussen 1774 en 1781 een schaalmodel van ons zonnestelsel in zijn woonkamer gebouwd. Tegenwoordig is deze woning een zeer interessant museum waar men meer te weten kan komen over hemellichamen en planeten.

Zomer 2021 160x600

reisgidsen

Met het hele gezin op stap, of met vrienden een prachtig onbezorgd weekend in Friesland?

samen op vakantie

Directe links naar vakantie accommodaties in Friesland.

 • Anwb reizen

  Wie aan een vakantie in Friesland denkt, denkt aan water. Varen over de Friese meren, uitwaaien aan het strand lees verder……..

 • Allcamps.nl

  Hoewel Friesland in de zomer door honderdduizenden toeristen bezocht wordt, is de meest waterrijke provincie van Nederland over het algemeen heerlijk rustig. lees verder…..

 • Belvilla.nl

  Boek hier je vakantiehuis in de schitterende natuur van Friesland. 
  Belvilla heeft unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties.

 • Brinckerduyn.nl

  Een gloednieuw vakantiepark in het hart van de Friese natuur; daar is Brinckerduyn.nl te vinden. Brinckerduyn is een eco resort met 34 super luxe vakantiewoningen. En eco is het zeker: de vakantiewoningen zijn namelijk gemaakt van CLT; een duurzame houtsoort met vele voordelen voor de natuur.

 • FarmCamps boerderij De Geele Bosch van boer Bill en boerin Ella en hun zoon Michel.

  Een kleinschalige veehouderij in Oldeholtwolde, Friesland.
  Op boerderij De Geele Bosch is van alles te beleven. Boek je boerderijvakantie eenvoudig bij FarmCamps.

 • Heerlijkehuisjes.nl!

 • De leukere vakantiehuizen in Friesland boekt u hier hier veilig en snel online!
 • Het Wylde Pad

   Het Wylde Pad is een kleinschalig vakantiepark met hippe huisjes, appartementen en yurts. Hier slaap jij net zo goed als thuis. Of zelfs beter
 • Molecaten.nl

  campings & vakantieparken in Friesland
  Friese Wouden; een verrassend stukje Nederland!

 • Bungalow.Net

  Bekijk hier alle vakantiebestemmingen in Friesland.

 • Recreatiepark Tusken de Marren

  Het park is gelegen in hartje Friesland met een fantastische ligging aan de ‘Meine Sleat’ en in het hart van de Friese Meren.

 • Landal.nl

  Vind uw ideale bestemming in Friesland.

 • Villapark Sneekermeer

  Wil je een watersportvakantie in Friesland combineren met een luxueus verblijf in een exclusieve villa aan het water? Rianter en exclusiever kun je niet aan het Sneekermeer verblijven!
  De 50 luxe recreatievilla’s met een eigen botensteiger of insteekhaventje liggen op drie landtongen aan het water vlakbij Sneek.

 • Specialvillas.nl

  Bijzondere vakantiehuizen in Friesland.

 • TUI.nl

  Écht even weg in eigen land? Een vakantie in Friesland geeft je gegarandeerd een ‘buitenlandgevoel’. 

 • Suncamp.nl

  Campings Friesland.

 • Fletcher.nl

  Fletcher hotels in Friesland.

 .

(Visited 310 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon