Ga naar de inhoud
ReizenReizen

Reisgidsen, wandelkaarten Nederland per provincie uitgewerkt in wandelkaarten, fietskaarten en vaarkaarten.

WADDEN EILANDEN

In Nederland wordt ‘TVTAS’ gebruikt als ezelsbruggetje om de namen van de waddeneilanden te onthouden.

 • Texel
 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schiermonikoog

Niet alleen u kan hier heerlijk wandelen maar ook de Waddeneilanden zijn voortdurend in beweging. De  eilanden verplaatsen zich langzaam maar zeker van west naar oost. Die beweging noemen ze ook “wandelen”.

GRONINGEN.

Er gaat niets boven Groningen.

De vakantie uitlating van de provincie. Groningen herbergt een van de oudste cultuurlandschappen van Europa en grenst aan een Werelderfgoed van Unesco. En dat is nog niet alles, de provincie biedt zoveel mooie en gevarieerde natuur dat een dagje Groningen bezoeken bij lange na niet genoeg is. De provincie Groningen bestaat uit zeven regio’s met elk hun eigen karakter, bezienswaardigheden en natuur.

Dat Groningen een fantastische bestemming is voor volwassenen is bekend. Maar ook met kinderen valt er heel wat te beleven in de provincie. Hier enkele fijne tips op een rij. Wat te denken van Waddenfun, Zeehondencentrum Pieterburen, het blote voeten pad of Wonderwereld.
Van de ANWB kreeg DoeZoo een zilveren award voor het Leukste Uitje van Groningen 2017 en in het Doe Museum kun je als bezoeker zelf aan de slag.

FRIESLAND

Tips zijn:

 • Waddengebied
 • Terpenland
 • Friese wouden
 • Friese meren
 • Elfstedentocht
 • Skûtsjesilen

Friesland belooft je de ruimte, hier moet je zijn.

 • Central Park
 • De Tempel
 • Burl-al-Arab
 • Mont st. Michel
 • Sahara
 • Stonehegde
 • Savanne
 • Chinese Muur

Klik HIER om te zien waar die in Friesland liggen.

DRENTHE

Of je nu actief wilt genieten van de prachtige natuur, cultuur komt snuiven, er een gezellig dagje op uit wilt met je kinderen of één van de vele evenementen wilt bezoeken: in Drenthe is van alles te beleven. Binnen en buiten en voor jong en oud. Vervelen is er niet bij in misschien wel de stoerste provincie van Nederland. Zet je tas dus maar alvast klaar!

Klik ook HIER voor méér Drenthe.

“MOOI OVERIJSSEL”

is de lijfspreuk van de provincie.
De provincie Overijssel heeft veel mooie natuur, veel water en sfeervolle dorpen en steden. Vele steden en dorpen hebben nog veel historische panden in de binnenstad staan maar ook veel bijzondere buitenplaatsen in Overijssel te vinden. Zo heb je het Huis Singraven bij Denekamp, Kasteel Twickel in Delden en het 17de eeuwse Huis te Breckelenkamp. De speciale fietsroutes in deze streek zijn uitmuntend te noemen. Dorpen, kastelen, monumentale boerderijen en open natuurvlaktes.

Vechtdal Overijssel is de thuishaven van bekende plekken zoals Ommen, Hardenberg, Dalfsen, Staphorst, het Reestdal en vele verborgen schatten. De Vecht is de trots van het Vechtdal en baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waar je volop ruimte en rust vindt.

Voor méér OVERIJSSEL klik HIER.

Gelderland
“levert je mooie streken”.

Dat is de lijfspreuk van de provincie Gelderland. En terecht want de provincie levert een diversiteit aan verschillende landschappen.
Gelderland is dé wandel- en fietsprovincie nr 1. En staat bekend om haar natuur én gastvrijheid. Maar de vier Gelderse streken hebben nog veel meer te bieden!

Aantrekkelijke winkelsteden, attracties, culinaire en culturele hoogstandjes en een modern aanbod aan accommodaties. Voor een dagje weg of korte vakantie in eigen land, ben je in de vier Gelderse streken, de Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en de Achterhoek, aan het juiste adres!

Flevoland

is het product van het grootste inpolderingstraject aller tijden.

het Zuiderzeeproject. De parels uit het verleden geven een bijzonder cachet aan het Flevolandse heden… Waar eerst alleen maar water was, is nu een aantrekkelijk recreatiegebied.

Flevoland ontdekken betekent al je zintuigen gebruiken: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. In het voorjaar is het gebied één grote bloemenzee. Maar ook in de andere seizoenen prikkelen kleuren de zintuigen. Overal op het platteland en Urk kom je bordjes tegen van streekeigen producten die je uitnodigen om rechtstreeks van de Flevolandse akkerbouwers, fruittelers en vissers te kopen. De vruchtbare Flevolandse grond levert de mooiste en lekkerste streekproducten.

Utrecht

ook wel het centrum van Nederland genoemd.
Dat is natuurlijk wel geografisch bedoeld. Het is de kleinste provincie van Nederland met toch mooie historische steden zoals Utrecht en Amersfoort.
De historische locaties in de oude Utrechtse binnenstad vormen samen het bruisende hart van Utrecht. Veel van de deftige stadskastelen zijn omgebouwd tot horecagelegenheid, en de oude opslagruimtes langs de werf zijn nu het decor van gezellige cafés, hippe winkelconcepten en restaurants met wereldkeukens.

Provincie Utrecht heeft het op een na grootste bosgebied van Nederland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en een nieuw parkbos op landgoed Haarzuilens.
Uitgeroepen tot één van de mooiste provincies van Nederland met de meest verschillende landschappen(97 natuurgebieden), gezellige steden vol cultuur en veel, heel veel historie.

Noord-Holland

is een van de meest verstedelijkte gebieden van ons land.

Grootste stad in de provincie is Amsterdam en de hoofdstad is Haarlem. Gelegen aan de Noordzee, Zuiderzee en doorkruist door brede rivieren was het dankzij zijn ligging al van oudsher een van de belangrijkste gebieden van ons land.

De oude vissersdorpen bijvoorbeeld aan het IJsselmeer zoals Volendam en Marken trekken nog ieder jaar vele toeristen van wegen hun authentieke karakter. Het buitengebied heeft veelal een typisch Hollands karakter met veel polders, slootjes en molens. Molens, klompen en niet te vergeten heel veel tulpen. Helemaal boven in de provincie ligt ook nog het eiland Texel.

Zuid-Holland

met grote steden als Rotterdam en Den Haag, afgewisseld met badplaatsen als Scheveningen en Noordwijk, tulpen in de Keukenhof en molens op Kinderdijk. U leert in een korte tijd het echte Nederland kennen.

Schilderachtige steden
Kunstschilders lieten zich in het verleden al vaak inspireren door de schoonheid van Zuid-Holland. Zo vindt u in Den Haag het bekende Panorama Mesdag. Vermeer maakte een aantal schilderijen waarin het straatbeeld van Delft te zien is. Ook Leiden staat bekend om een beroemde schilder: Rembrandt van Rijn. Een meer modernere stad is Rotterdam. U vindt hier bijzondere hedendaagse architectuur.

Voor méér informatie over Zuid-Holland klik HIER

Zeeland,

waar een watersnoodramp in 1953 zorgt voor een van ons belangrijkste exportproduct.

Zeeland in het teken van de stormvloedkering.
Een van de indrukwekkendste waterkeringen van alle Deltawerken ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd.
Zeeland, een land in zee. Het heeft in totaal 650 kilometer aan kustlijn, het water is overal dichtbij.
Meeste zon en schoonste stranden.De stranden in Zeeland staan bekend als veilig en schoon.
Eten uit de zee. Mosselen, oesters en onze eigen Oosterschelde kreeft. Je kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben.
Nationaal Park Oosterschelde. Het Nationaal Park Oosterschelde is geen park met hekken er omheen. Het ligt in en om het water, de Oosterschelde.

Noord-Brabant,

daar waar het Bourgondische begint.

De provincie Brabant (door vele Nederlanders zo genoemd) en zijn gezelligheid zijn al in vele liedjes bezongen. De schoonheid van de natuur en dorpjes zijn herkenbaar in deze provincie. Wie van de grote wegen afgaat en de steden links laat liggen zal zien dat Brabant nog lang niet vol is en vele prachtige stille plekjes en dorpjes kent.
Met de tekst van Guus Meeuwis
“Ik loop hier alleen
In een te stille stad
Ik heb eigenlijk nooit last
Van heimwee gehad
Maar de mensen ze slapen
De wereld gaat dicht
En dan denk ik aan Brabant
Want daar brandt nog licht”
dan……kom je wel bij het gevoel van Brabant.

Limburg

Vakantie in het land met de zachte “G”

Limburg is een van de mooiste provincies van Nederland. Een bezoek aan deze provincie geeft je al snel een vakantiegevoel. De Bourgondische gezelligheid van de Limburgers en het heuvelachtige landschap zijn bijna on-Nederlands. Limburg is gelegen in het uiterste zuiden van Nederland en heeft als hoofdstad het gezellige Maastricht. De provincie wordt door kruist door de rivier de Maas. Het klimaat is er vaak net een klein beetje aangenamer dan in de rest van Nederland. Door de zuidelijke ligging is het een van de warmste en droogste plaatsen van Nederland, met recht dus het zonnige zuiden. Door zijn ligging in het uiterste Zuiden wordt Limburg omsloten door Duitsland aan de oostelijke kant en België aan de westelijke kant. Vanuit Limburg kan men dus ook snel een bezoekje aan deze landen brengen. Op het drielandenpunt komen zelfs alle landen bij elkaar. Vanuit de uitkijktoren kijkt men op Nederland, België en Duitsland.

limburg

Voor méér Limburg klik HIER

(Visited 235 times, 1 visits today)
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon