Ga naar de inhoud

Ontdek Werfen: Het Kasteel en de IJsgrot in Salzburg, Oostenrijk

Inleiding

Werfen, een charmant dorp in de regio Salzburg in Oostenrijk, is een bestemming die een perfecte mix van geschiedenis, natuur en avontuur biedt. Gelegen te midden van de adembenemende Alpen, staat Werfen bekend om zijn imposante Kasteel Hohenwerfen en de spectaculaire Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Deze blog neemt je mee op een ontdekkingsreis door deze unieke bezienswaardigheden en laat zien waarom Werfen een onmisbare stop is tijdens je reis door Oostenrijk.

Kasteel Hohenwerfen: Een Historisch Icoon

1. Geschiedenis van het Kasteel

Kasteel Hohenwerfen, gelegen op een 113 meter hoge rots boven het dorp Werfen, werd gebouwd in de late 11e eeuw door aartsbisschop Gebhard van Salzburg. Het kasteel diende oorspronkelijk als verdedigingswerk en residentie voor de aartsbisschoppen, en heeft een rijke geschiedenis van belegeringen en uitbreidingen door de eeuwen heen.

2. Rondleidingen en Tentoonstellingen

Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen die hen door de verschillende delen van het kasteel leiden, waaronder de kapel, de wapenkamer, de ridderzaal en de kerkers. Deze rondleidingen bieden fascinerende inzichten in de middeleeuwse levensstijl en de geschiedenis van het kasteel. Daarnaast zijn er permanente tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de regio.

3. Roofvogelshows

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Hohenwerfen zijn de dagelijkse roofvogelshows. Het kasteel herbergt een valkeniersschool, waar bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende demonstraties met valken, adelaars en andere roofvogels. Deze shows geven een uniek inkijkje in de oude kunst van de valkerij en zijn zowel educatief als spectaculair.

4. Evenementen en Activiteiten

Gedurende het jaar organiseert Kasteel Hohenwerfen tal van evenementen, waaronder middeleeuwse festivals, riddertoernooien en theatervoorstellingen. Deze evenementen brengen het kasteel tot leven en bieden bezoekers de kans om de middeleeuwse sfeer van dichtbij te ervaren.

Eisriesenwelt: De Grootste IJsgrot ter Wereld

1. Ontdekking en Toegankelijkheid

De Eisriesenwelt, gelegen in de Tennengebergte, werd ontdekt in 1879 door de natuuronderzoeker Anton von Posselt-Czorich. De grot strekt zich uit over meer dan 42 kilometer, maar slechts een klein deel is toegankelijk voor het publiek. Het verkennen van de ijsgrot begint met een schilderachtige rit en een kabelbaan die bezoekers naar de ingang van de grot brengt.

2. Rondleidingen door de IJsgrot

Begeleide rondleidingen door de Eisriesenwelt nemen bezoekers mee op een magische reis door de ijzige wonderen van de grot. De rondleiding duurt ongeveer 75 minuten en voert door een serie indrukwekkende ijssculpturen, bevroren watervallen en enorme ijsformaties die door de jaren heen zijn gevormd. Gidsen voorzien bezoekers van karbietlampen om de weg te verlichten en geven uitleg over de geologische en historische aspecten van de grot.

3. Belangrijke Bezienswaardigheden

Tijdens de rondleiding in de ijsgrot kom je langs verschillende opmerkelijke formaties, zoals de Eispalast (IJspaleis), de Hymir-Halle en de indrukwekkende ijsformatie genaamd ‘Het Grote IJsgordijn’. Deze bezienswaardigheden laten de natuurlijke schoonheid en het wonder van de ijswereld zien, die bezoekers versteld doen staan.

4. Voorbereiding op je Bezoek

Een bezoek aan de Eisriesenwelt vereist enige voorbereiding. Het is belangrijk om warme kleding en stevige schoenen te dragen, aangezien de temperaturen in de grot het hele jaar door rond het vriespunt liggen. Bovendien is de toegang tot de grot fysiek inspannend, met een behoorlijke klim naar de ingang en binnenin de grot, dus een goede fysieke conditie is aanbevolen.

Praktische Informatie voor Bezoekers

1. Bereikbaarheid

Werfen ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Salzburg en is gemakkelijk bereikbaar met de auto, trein of bus. De reis vanuit Salzburg naar Werfen biedt schilderachtige uitzichten op de Alpen en de rivier de Salzach. Eenmaal in Werfen kun je zowel het kasteel als de ijsgrot gemakkelijk bereiken met lokale transportopties.

2. Openingstijden en Toegangsprijzen

Zowel Kasteel Hohenwerfen als de Eisriesenwelt zijn seizoensgebonden attracties. Het kasteel is doorgaans geopend van april tot november, terwijl de ijsgrot van mei tot oktober toegankelijk is. Controleer de officiële websites van beide attracties voor de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen. Vaak zijn er combinatietickets beschikbaar voor beide bezienswaardigheden.

3. Eten en Verblijven

Werfen biedt diverse eetgelegenheden en accommodaties voor bezoekers. Van traditionele Oostenrijkse herbergen en restaurants tot gezellige bed & breakfasts en hotels, er zijn genoeg opties om van je verblijf een comfortabele en plezierige ervaring te maken.

Dus….

Werfen in Salzburg, Oostenrijk, is een bestemming die zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers zal betoveren. Met het majestueuze Kasteel Hohenwerfen en de spectaculaire Eisriesenwelt ijsgrot biedt deze regio een unieke combinatie van culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Of je nu gefascineerd bent door middeleeuwse kastelen of de ondergrondse wonderen van de natuur wilt ontdekken, Werfen heeft voor ieder wat wils. Plan je reis en ontdek de magie van deze unieke plek in het hart van de Alpen.

 

Hier enkele aanbieders om uw reis naar Salzburgerland te boeken.

 • Vakantiediscounter.nl

  Een vakantie naar Salzburg is altijd een goed idee! Of je nu houdt van wintersporten of liever lange wandelingen maakt met mooie vergezichten.

  Anwb reizen

  De schitterende natuur in deze Oostenrijkse deelstaat is een paradijs voor sportievelingen die willen wandelen, bergbeklimmen, watersporten, fietsen of wintersporten.

  dejongintra.nl

  Het Salzburgerland is na Tirol de regio van Oostenrijk waar de Jong Intra Vakanties het meeste hotels en appartementen aanbiedt.

  Salzburger Land door de ogen van TUI

  De hoge bergen en diepe alpenvalleien zijn perfect voor een wandelvakantie in Oostenrijk.

  Landal.nl

  Sportief genieten in Salzburgerland op het vakantiepark van Landal

Meer vakantie-ideeën voor Oostenrijk

Meer reisorganisaties voor Oostenrijk

(Visited 2.208 times, 1 visits today)
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon