Ga naar de inhoud

😎 Trulli’s zijn overigens niets anders dan op een bijzondere manier gebouwde huisjes.

Als je op zoek bent naar een unieke en schilderachtige plek om te bezoeken, dan moet je zeker eens een reis plannen naar Alberobello in Zuid-Italië. Deze charmante stad in de regio Apulië staat bekend om zijn trulli’s, traditionele witte huisjes met kegelvormige daken. Het is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Italië en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. Vele reizigers combineren deze uitzonderlijke plaats met mooie rondreis door Puglia.

De hele streek rond Alberobello wemelt van de trulli’s. Ze zijn overal te vinden, verspreid over de heuvels en dalen van het gebied. Hoewel er elders in Apulië ook trulli’s te vinden zijn, zijn die van Alberobello verreweg de meest bekende en indrukwekkende. Dit komt omdat de stad zelf als het ware één groot trulli-dorp is.

Trulli’s werden traditioneel gebouwd zonder cement of mortel en werden gebruikt als boerderijen, stallen en opslagruimtes. Het ontbreken van cement of mortel was een bewuste keuze, zodat de huizen makkelijker afgebroken konden worden als er belastinginspecteurs op bezoek kwamen. De unieke kegelvormige daken van de trulli’s zijn bedekt met grijze kalksteenplaten en hebben vaak symbolen of afbeeldingen geschilderd op de top.

trulli

Tegenwoordig zijn de meeste trulli’s omgebouwd tot vakantiehuizen, restaurants, souvenirwinkels en musea. Sommige zijn nog steeds in gebruik als boerderijen of opslagruimtes. Het is echter nog steeds mogelijk om authentieke trulli’s te vinden die nog in hun oorspronkelijke staat zijn.

Een wandeling door Alberobello voelt als een reis terug in de tijd. De smalle straatjes zijn geplaveid met keien en omringd door witte trulli’s met grijze daken. Het is een genot om door de stad te dwalen en de unieke architectuur te bewonderen. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Alberobello is een wandeling door de wijk Rione Monti, waar de trulli’s dicht op elkaar staan en er een gezellige drukte heerst van toeristen en lokale bewoners.

trulli

Als je de tijd hebt, is het de moeite waard om ook de omgeving van Alberobello te verkennen. Er zijn tal van pittoreske dorpjes in de buurt die ook vol staan met trulli’s, zoals Locorotondo, Martina Franca en Cisternino. Deze dorpen zijn iets minder toeristisch dan Alberobello, maar zeker niet minder charmant.

trulli

Kortom, Alberobello en de omgeving zijn een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur en cultuur. De trulli’s zijn uniek en maken dit deel van Italië tot een van de meest bijzondere plekken van het land.

Hier enkele reisorganisaties 0m uw reis naar Alberobello te boeken.

Prijsvrij.nl

Welkom in de hoofdstad van de trulli met een vakantie in Alberobello! Als je het nog niet weet, trulli’s zijn kleine, stenen, rondvormige huisjes met grijze puntdaken.

TUI.nl

In de Italiaanse streek Puglia ligt de stad Alberobello. Witte ronde huisjes met grijze kegelvormige daken bepalen hier het straatbeeld. Welkom in de stad van de trulli!

Gustocamp.nl

Luxe kamperen in De prachtigste regio’s van Italië!

Riksjatravel.nl

Op reis leer je vanzelf mee te genieten, van de rust in nationale parken, van de hartelijkheid waarmee je wordt begroet in smalle straatjes en het bruisende leven – zowel op straat als letterlijk bij Mount Etna

Meer vakantie-ideeën voor Italië

Meer reisorganisaties voor Italië

(Visited 219 times, 1 visits today)
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon