Ga naar de inhoud

😎 In Belém aan de oever van de Taag, staat de witgrijze Belem-toren (Torre de Belém).

In de charmante wijk Belém, gelegen aan de oever van de Taag in Lissabon, Portugal, staat de indrukwekkende Belem-toren (Torre de Belém). Met zijn witgrijze façade en prachtige architectuur is deze historische toren een van de meest iconische bezienswaardigheden van Lissabon.
In dit blog nemen we je mee op een reis naar de betoverende Belem-toren en ontdekken we de rijke geschiedenis en de fascinerende kenmerken ervan.

 1. Historische achtergrond:
  De Belem-toren, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, heeft een rijke historische achtergrond. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de vroege 16e eeuw als een verdedigingstoren en diende als een belangrijk bolwerk ter bescherming van de stad en de monding van de rivier de Taag. Het symboliseert het tijdperk van ontdekkingsreizen en maritieme avonturen dat Portugal in die tijd doormaakte.

 2. Architectuur en ontwerp:
  De architectuur van de Belem-toren is een prachtig voorbeeld van de Manuelstijl, een unieke Portugese stijl uit de 16e eeuw die kenmerkend is voor de late gotiek en de vroege renaissance. De toren heeft een uniek ontwerp met gotische en Moorse invloeden, met prachtige versieringen, torentjes en sculpturen. Het gebruik van witte en grijze kalksteen geeft de toren een elegante uitstraling.

 3. Verdedigingsfunctie:
  Oorspronkelijk diende de Belem-toren als een verdedigingsfort dat de ingang van de rivier de Taag bewaakte. Het had kanonnen op de bovenste verdiepingen en een ketting die over de rivier kon worden gespannen om vijandelijke schepen te stoppen. Het was strategisch gepositioneerd om de toegang tot Lissabon te controleren en was een symbool van de Portugese macht en rijkdom tijdens de ontdekkingsperiode.

 4. Prachtig uitzicht en panoramisch terras:
  Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Belem-toren is het prachtige uitzicht vanaf het panoramische terras. Beklim de smalle wenteltrap en bereik de top van de toren, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de rivier de Taag, de omliggende omgeving en de brug Ponte 25 de Abril.
  lissabon

 5. Culturele en historische betekenis:
  De Belem-toren heeft een diepe culturele en historische betekenis voor Portugal. Het staat symbool voor het maritieme erfgoed en de ontdekkingsreizen van het land, en herinnert aan de glorieuze tijd waarin Portugal een wereldmacht was. Het is een belangrijk cultureel symbool en een herinnering aan de moedige ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama die vanuit Lissabon op expeditie ging.


Klik HIER  voor nog meer tips over Portugal

Hier enkele reisorganisaties om uw reis naar Lissabon te boeken.

Lissabon met TUI

Tijdens een stedentrip in Lissabon kun je een ritje in de gele tram eigenlijk niet overslaan.

Stedentrips Lissabon met DeJonghIntra

Een interessante trekpleister van Lissabon is de Torre de Belem en het klooster Mosteiro dos Jeronimos.

Anwb reizen

Voel je saudade in Lisboa, waar het ritme wordt bepaald door de melancholische klanken van de fadomuziek. Stap in tram 28, slenter door de historische wijk Alfama en bezoek de Toren van Belém.

Sunweb.nl

Lissabon is hét kloppend hart van Portugal en vormt de perfecte basis voor een stedentrip! Lissabon betekent ‘mooi licht’ en vooral in het voorjaar schijnt er een prachtig licht over de stad.

Meer reisorganisaties voor Portugal

Meer vakantie-ideeën voor Portugal

(Visited 389 times, 1 visits today)
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon