Meteen naar de inhoud

Zoek op bestemming

Facebooktwitterpinterest

geuldal

😎 Het Geuldal is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland.

Een terechte keuze. Het is een zwakgolvend landschap met hellingbossen op de flanken van de heuvels en in het dal zoekt de vrij stromende Geul haar weg. De hoogteverschillen zijn voor een deel ontstaan door het uitslijten door rivieren. Het is dus meer dalenland dan heuvelland. De mens maakt al duizenden jaren gebruik van dit land. Het oude agrarisch landschap heeft nog hagen, heggen, vrijstaande bomen, graften en hoogstamboomgaarden.

Het oude Geuldallandschap heeft nog hagen en hellingbossen. In de wei liggen nog koeienvlaaien, ideaal voor de das. In de hellingbossen maakt de das burchten met gangen en ondergrondse ruimtes. De dassenpijpen, met voor het hol een grote berg met zand, zijn in het Geuldal overal te vinden. In de koeienpoep zitten veel larven van allerlei insecten, naast regenwormen een echte lekkernei voor de das. Langs de hagen kan deze marter zich veilig verplaatsen.

In dit deel van Zuid-Limburg zijn boerderijen gebouwd met materialen uit de streek. Hier is dat geen mergel maar zogenaamde vakwerkbouw met een skelet van balken opgevuld met twijgen die afgesmeerd zijn met een mengsel van stro en leem. De onderkant is vaak uit ruwe steen (breuksteen). Soms zijn hele muren uit die steen opgebouwd, zeker die waar het bakhuis tegenaan stond. In de buurt liggen diverse steengroeves, waaronder de Heimansgroeve.

Hier enkele accomodaties in de omgeving Geuldal

heuvelland Lmiburg
Limburg
Geuldal
(Visited 400 times, 1 visits today)
😎 DEEL dit bericht met uw Social Media.Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.