Ga naar de inhoud

Falkirk in midden Schotland heeft 2 bijzondere kunstwerken.

De Kelpies en het Falkirk Wiel.

Falkirk, een charmante stad in het hart van Schotland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Maar wat deze stad echt onderscheidt, zijn twee bijzondere kunstwerken die bezoekers van over de hele wereld trekken: de Kelpies en het Falkirk Wheel. In deze blog nemen we je mee op een reis door Falkirk en laten we je kennismaken met deze indrukwekkende kunstwerken.

De Kelpies: Majestueuze Paardenhoofden

De Kelpies zijn twee reusachtige paardenhoofden die oprijzen uit het landschap van het Helix Park, een prachtig park en recreatiegebied in Falkirk. Deze 30 meter hoge stalen sculpturen zijn ontworpen door de beroemde Schotse kunstenaar Andy Scott en zijn een eerbetoon aan de mythische Kelpies, watergeesten uit de Schotse folklore die vaak in de vorm van paarden verschijnen.

De Betekenis Achter de Kelpies

De Kelpies vertegenwoordigen niet alleen de mythologische wezens, maar ook het belang van paarden in de industriële geschiedenis van Schotland. Paarden speelden een cruciale rol in de agrarische en industriële ontwikkeling van de regio, van het trekken van boten langs de kanalen tot het werken op de boerderijen. De Kelpies symboliseren kracht, doorzettingsvermogen en het harde werk van deze edele dieren.

Bezoek aan de Kelpies

Een bezoek aan de Kelpies is een onvergetelijke ervaring. Je kunt de sculpturen van dichtbij bewonderen en zelfs een rondleiding boeken om de binnenkant van de Kelpies te verkennen. Tijdens de rondleiding leer je meer over de bouw van de sculpturen en de inspiratie achter dit indrukwekkende kunstwerk. Het Helix Park zelf biedt ook tal van wandel- en fietspaden, speeltuinen en picknickplaatsen, waardoor het een perfecte bestemming is voor een dagje uit.

Het Falkirk Wheel: Een Revolutionair Rotatie-aquaduct

Het tweede opmerkelijke kunstwerk in Falkirk is het Falkirk Wheel, ‘s werelds enige roterende scheepslift. Dit ingenieuze stuk techniek verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal en overbrugt een hoogteverschil van 24 meter. Het Falkirk Wheel werd geopend in 2002 als onderdeel van het Millennium Link-project, dat tot doel had de historische kanalen van Schotland te herstellen.

Hoe Werkt het Falkirk Wheel?

Het Falkirk Wheel werkt op basis van het principe van Archimedes’ schroef en maakt gebruik van een minimale hoeveelheid energie. Twee grote armen, elk met een gondel waarin boten kunnen varen, draaien synchroon om de boten omhoog en omlaag te brengen. Het wiel maakt een volledige draai in ongeveer vier minuten, waarbij de boten vrijwel zonder inspanning tussen de kanalen worden verplaatst.

Een Bezoek aan het Falkirk Wheel

Een bezoek aan het Falkirk Wheel is zowel educatief als inspirerend. Je kunt een boottocht maken en de ervaring van het wiel in actie meemaken. Het bezoekerscentrum biedt interactieve tentoonstellingen over de werking en geschiedenis van het wiel en de kanalen. Daarnaast zijn er wandelpaden, speeltuinen en een café, waardoor het een leuke bestemming is voor het hele gezin.

Falkirk: Meer dan Alleen Kunstwerken

Naast de Kelpies en het Falkirk Wheel heeft Falkirk nog veel meer te bieden. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, met bezienswaardigheden zoals de Antonine Wall, een UNESCO-werelderfgoed, en het Callendar House, een prachtig herenhuis met tuinen en een museum. De omgeving van Falkirk biedt ook prachtige natuur en wandelmogelijkheden, zoals het Muiravonside Country Park en het Beecraigs Country Park.

Conclusie

Falkirk is een stad die geschiedenis, cultuur en moderne innovatie naadloos met elkaar verbindt. De Kelpies en het Falkirk Wheel zijn niet alleen indrukwekkende kunstwerken, maar ook symbolen van de rijke erfgoed en technische vooruitgang van Schotland. Of je nu een kunstliefhebber, een geschiedenisfanaat of een nieuwsgierige reiziger bent, een bezoek aan Falkirk zal je zeker verrassen en inspireren. Plan je reis naar Falkirk en ontdek de magie van deze bijzondere stad in Midden-Schotland.

Hier enkele opties voor de regio

HouseOfBritain.nl

Sommige landen moet u minstens één keer bezocht hebben en één van die landen is Schotland. Het land is niet voor niets een zeer populaire bestemming.

Anwb-reizen

Schotland staat bekend om ruige berglandschappen, meren en de Schotse Hooglanden. Ga op zoek naar de beste haggis en drink een lokaal gebrouwen pint in de pub.

TUI.nl

Welkom in het land van de kastelen, whisky en woeste natuur van de Hooglanden. Boek een vakantie Schotland bij TUI en bewonder het mysterieuze Loch Ness of maak een ritje in de Hogwarts Express uit Harry Potter.

Djoser.nl

Zeg je Schotland, dan denk je aan de beroemde hooglanden, legendes, Loch Ness en kilts. Deze wandelreis voert door de adembenemede Western Highlands en over een deel van de Great Glen Way.

deJongIntra.nl

heeft een breed aanbod georganiseerde excursiereizen per bus, Individuele rondreizen, met de auto, en meer.

Oad.nl

Ga tijdens een van onze busreizen of rondreizen Schotland naar het land van prachtige meren en ongeëvenaarde, woeste schoonheid. Of wat dacht u van de rijke Schotse geschiedenis?

Sawadee.nl

Maak je klaar voor een onvergetelijke rondreis door het schitterende Schotland.

Meer vakantie-ideeën naar Schotland
Meer reisorganisaties voor Schotland

(Visited 958 times, 1 visits today)
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon