Duitsland

Vakantie in deelstaat Saksen

 • Zoek op bestemming

 • Facebooktwitterpinterest

  deelstaat Saksen

  De deelstaat Saksen ligt onder Berlijn (Brandenburg).

  De Saksische zuidgrens met Tsjechië bestaat uit middelgebergte, waaronder de Sächsische Schweiz. In het oosten is de Neisse de grens met Polen. In het westen zijn Thüringen en Beieren buren. Het Saksische landschap bestaat uit bergland, bossen, heidegebieden, mooie rivierdalen en een glooiend heuvellandschap met veel historische stadjes.

  Wie kiest voor een vakantie in de deelstaat Saksen, heeft de keuze uit 6 heel verschillende gebieden: Sächsisches Elbland, Sächsisches Burgen- en Heideland, Sächsische Schweiz, de Oberlausitz, het Erzgebirge en het Vogtland. Elke regio heeft zijn eigen karakter en aantrekkingskracht.

  Wat het land verbindt is de 1000-jarige gemeenschappelijke geschiedenis. Vanaf 1089 werd de regio bestuurd door de markgraven van het machtige huis Wettin. Toen deze dynastie in de 15de eeuw tot keurvorsten werd verheven, werd het gebied bekend als Sachsen. De grote bloeiperiode was de 18de eeuw onder Frederik August de Sterke en zijn zoon Frederik August II. Met name hun residentiestad Dresden werd een belangrijk kunstcentrum. Veel paleizen, parken en kunstverzamelingen dateren uit deze tijd.

  Wijn en porselein
  De rivier de Elbe drukt, zoals de naam al aangeeft, haar stempel op het Sächsisches Elbland. De wijngaarden op de hellingen worden afgewisseld met schilderachtige dorpjes of beroemde steden zoals Dresden, Meissen en Torgau. Wijn- en wandelliefhebbers kunnen op de Sächsische Weinwanderweg kennismaken met de eeuwenoude wijnbouwtraditie.

  De 1.000-jarige stad Meissen was de eerste residentiestad van de markgraven van Saksen. Tegenwoordig geniet de stad vooral bekendheid als porseleinstad. Nadat de alchemist Böttger in 1709 het geheim van het produceren van porselein had ontdekt, liet August de Sterke in de Albrechtsburg de eerste Europese porseleinfabriek bouwen.

  saksen

  Klik voor vergroten

  saksen

  Klik voor vergroten

  saksen

  Klik voor vergroten

  Bezienswaardigheden:

  • Dresden hoofdstad van Saksen
   Dresden wordt wegens de vele mediterrane gebouwen en kunstwerken ook wel ’Florence aan de Elbe’ genoemd.
  • Leipzig heeft al eeuwenlang een internationale focus.
   De Leipziger Messe behoort tot de oudste beurzen van Europa. Het compacte stadscentrum is prima te voet is te ontdekken. Het is ook de ‘Bachstad’, want de componist werkte er het grootste deel van zijn leven.
  • Opgesloten in Slot Dresden
   Na de scheiding keerde Anna gebroken en berooid terug naar Saksen. Hier wachtte de dochter van de voormalige keurvorst Moritz geen warm onthaal bij de familie Wettin. Ze werd opgesloten in Slot Dresden in een kamer waarvan de muren waren dichtgemetseld.
  • Luther in Saksen
   Met trots noemt Saksen zich het ‘Moederland van de Reformatie’. De keurvorst beschermde Maarten Luther. In Slot Hartenfels in Torgau verrees ‘s werelds eerste protestantse kerk en Luther preekte van Leipzig tot Dresden.
  • Chemnitz
   In de DDR-dagen heette het ’Karl-Marx-Stadt’, maar tegenwoordig draagt Chemnitz weer haar oorspronkelijke naam. De stad werd het ’Duitse Manchester’ genoemd wegens de industriële activiteiten. Het mooiste stadsdeel heet ’Roter Turm’.
  • Zwickau
   Zwickau verwierf faam met de productie van auto’s. Hier begon August Horch met Audi. Na de oorlog werden in de Audi-fabrieken de bekende Trabant’s gemaakt. In de voormalige fabriekshallen zit nu het Horch automuseum.
  • Zittau
   De fraaie koopmansstad Zittau ligt vlakbij het drielandenpunt Duitsland, Polen en Tsjechië. De stad heeft een rijke geschiedenis in textiel en weverijen. De beroemdste attractie is het enorme wandkleed (Zittauer Fastentuch) met het Bijbelse verhaal dat te zien is in de Kreuzkirche.
  • Torgau
   speelde een grote rol in de Reformatie en Maarten Luther bezocht de stad meer dan 40 keer. Beeldbepalend in het stadsbeeld is Paleis Hartenfels aan de Elbe. Opvallend is de enorme wenteltrap aan de buitenzijde.
  • Zie ons Blog over de Bastei brug in rotsformatie.
  • Ga naar de beroemde brug in het Kromlauer park in Gablenz. Zie ons blog
  Directe links naar de juiste bestemming.

  Belvilla

  Logo Tui

  logo pharos reizen

  Kras reisbureau

  logo Acsi

  logo De JongIntra

  logo oadFietsvakantie met OAD over Luthers wegen.

  saksen

  Klik voor vergroten

  saksen

  Klik voor vergroten

  saksen

  Klik voor vergroten

  Bijzondere overnachtingen:

  Hotel Balue Engel

  Flairhotel Blauer Engel in Aue. Een herbergbrouwerij

  Romantik hotel Gaussig

  Romantik Hotel Schloss Gaußig. Een gravelijk slot.

  Schlosshotel

  Schloßhotel Althörnitz overnachting op een sprookjesslot

  Strandhotel Wehlen

  Manufaktur Hotel Stadt Wehlen, met uitzicht op de rivier de Elbe.

  deelstaat Saksen

  Vakantieparken in deelstaat Saksen.

  Méér vakantieparken in Duitsland klik HIER.

  Direct boeken bij belangrijke steden

  Annaberg-Buchholz(14)Bautzen(26)Chemnitz(40)Dresden(353)Freiberg(20)Görlitz(56)Grimma(6)Kamenz(4)Leipzig(362)Meissen(51)Pirna(45)Plauen(21)Radebeul(36)Torgau(16)Zittau(9)

 • (Visited 122 times, 1 visits today)
  😎 DEEL dit bericht met uw Social Media.Facebooktwitterpinterest

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Powered by: Wordpress