Meteen naar de inhoud

gaztelugatxeGaztelugatxe is een eilandje in de buurt van het plaatsje Bermeo

en verbonden met het vasteland door een brug met twee bogen en een trap met 231(!) treden. Op het eiland is er een kapel gewijd aan Johannes de Doper. Naast de kapel is een kleine beschutting die bescherming biedt tegen de wind en je kunt hier genieten van de zee en de vogels die nestelen op dit eiland. Men zegt dat wanneer je aan de bel van de kerk trekt, je een wens mag doen. Het kerkje is in de 10e eeuw gebouwd, er zijn graven gevonden uit de 9e- en 12e eeuw. Er wordt gezegd dat het een kerkje van de Tempeliers zou zijn, maar dat is niet mogelijk omdat de Tempeliers in de 10e eeuw nog niet bestonden. Inigo Lopez, Heer van Biskaje, schonk het in 1053 aan het klooster van San Juan de la Peña.

De strategische ligging van het eiland heeft menigmaal ervoor gezorgd dat het in oorlogsgeweld terecht kwam. Hier werd in 1334 strijd geleverd tussen Alfonso XI, de koning van Castilië, tegen de zeven ridders uit Vizcaya die het eiland beschermden. De belegering duurde een maand en de koning verloor vernederend de strijd. In 1593 veroverde de Engelse piraat Francis Drake het eiland en werd de kerk verwoest door een brand. In 1596 werd het veroverd en geplunderd door Hugenoten uit het Franse La Rochelle, de aanwezige kluizenaar werd van de kliffen gegooid. In de 18e eeuw waren het Engelsen die het aanvielen en ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog vond hier de Slag van Matxitxako plaats. Recenter in 1978 werd het vernietigd door een brand en in 1980 weer opnieuw ingehuldigd. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn en is de parkeerplaats beneden snel vol.
(bron Spanjemijnland)

Hier enkele reisorganisaties waar je een reis naar deze streek kunt boeken.
Meer reisorganisaties voor Spanje
Meer vakantie-ideeën voor Spanje

Enkele bezienswaardigheden in deze streek.

  • Src-reizen

    Er zijn maar weinig landen die zo divers zijn als Spanje! Zowel landschappelijk als cultureel heeft elke regio zijn eigen charme en schoonheid.
  • Anwb-reizen

    Beklim de rots op het eiland San Juan de Gaztelugatxe, bewonder de architectuur van het Guggenheim Museum in Bilbao en wandel over de flysch-route langs de kust. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Baskenland.
(Visited 1.567 times, 1 visits today)
😎 DEEL dit bericht met uw Social Media.Facebooktwitterpinterestby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *